BORSOS LŐRINC - közös gyerek *** EDY ANDERE - öltő GIOVANNI BATTISTA -pap *------- HORRIBILE FLAGELLUM - hardkór+++++++++++MIKE NYLONS - műanyag[[[[[[[[[[[[[[[[[REX REGNUM - politikus

2009. december 14., hétfő

Meghiúsult emlékplakát

Egy ismerősöm szerette volna, hogy segítsek neki egy plakátot összerakni egy barátja emlékére, aki a közelmúltban halt meg tüdőrákban. A plakáton kb 50 skype-os fotó lett volna, amit ismerősöm készített róla a halála előtti távbeszélgetések alatt, ezen kívül ettől a barátjától való idézet középen: "A rossz gondolatoknak ne adjunk energiát, a megvalósulásra." A plakát ajándék lett volna barát családja számára.


Az anyagokat hetek múlva sem kaptam meg ismerősömtől és amikor találkoztunk, közölte, hogy már nem kell a plakátot megcsinálnom, mert kiderült, hogy ez a barátja nagyon sok mindenkit bántott szóval maga körül, főleg a családját. Ezért nem szeretne róla emlékplakátot készíteni.

5 megjegyzés:

  1. ez nagyon erős...
    ez az objektivitás...

    VálaszTörlés
  2. (ez pozitív volt)

    VálaszTörlés
  3. De rohadt negatív ez a sztori...

    VálaszTörlés
  4. .nekem érdekes kis tanulmány az emberi lélekhez.
    Nem tudom mi van a mélyben, de felmerülnek kérdések:
    - Vajon milyen okból akart plakátot készíteni? Ha ő (a plakátkészíttető) úgy érezte, hogy a meghaltra jellemző volt a sok skype-os fotó, meg az idézet, és ez az ő (a plakátkészíttető) számára pozitív élményekben összegződött, akkor vajon mi is történt? Az, h kiderült: sok negatívumot is elkövetett a meghalt, vajon semmissé teszi azt a pozitív élményt, amit a plakátkészíttető átélt a barátjával való beszélgetések közben?
    És vajon a plakátkészítettő ezek tudatában önmagának pl. készíttetne-e plakátot?
    - Etc.

    Mondom: ezek csak kérdések. Nem ítélet. Meg hát, a meghalt számára ennek nincs is jelentősége, a sztorik, amik itt történnek, már nekünk és rólunk szólnak. De sok aspektusból lehet a dolgokat vizsgálni. Meg nekem (mivel személyesen nem is érint) akár túl is mutat a történet önmagán: milyen is lenne, ha például az emléktáblákon, sírfeliratokon, szobrok talapzatán, etc. ki lenne fejtve az elhúnyt személyére, illetve a témára nézve kellemetlenebb igazság is?

    [Na, nekem ez utóbbi mondjuk jobban tetszik - lásd még a történelemmel, mint közös tudománnyal/tényanyaggal kapcsolatos zavarokat.
    Pl. Szabadság tér, szovjet emlékmű: a talapzatán mondjuk vele azonos stílusban, táblán néhány tény, mit is tettek felszabadítóként, és mit leigázóként a szovjetek akkoriban az országgal. Merthát, nem véletlenül lett botrány, meg per, meg miegyéb a "meggyalázásból" is, ugye. Mintha próbáltak volna valamiféle egyensúlyra törni - csak a békés módját nem találták el. De ez csak amolyan apróbb példa lehetne. :) (Jó dolog amúgy, h pl. Szoborpark van. Meg hogy információs szabadság is nagyjából. 8))]

    VálaszTörlés