BORSOS LŐRINC - közös gyerek *** EDY ANDERE - öltő GIOVANNI BATTISTA -pap *------- HORRIBILE FLAGELLUM - hardkór+++++++++++MIKE NYLONS - műanyag[[[[[[[[[[[[[[[[[REX REGNUM - politikus

2011. március 18., péntek

EGYSZERŰ TÖBBSÉG / The Corporation a Műcsarnokban!






Egyszerű Többség // No One Belongs Here More Than You
Fiatal művészcsoportok együttműködése
Műcsarnok, 2011. március 26 – április 23.


Kiállító művészcsoportok:
Asztaltársaság / Besorolás Alatt / Csoport / D1618 / Kitchen Budapest / Laci & Balázs / Plágium 2000 / SZ.A.F. / Szentirmai Tamás + Vági János + Szakács István /
Szövetség ’39 /The Corporation / The Randomroutines / Tehnica Schweiz & Katarina Šević / Újirány Csoport / 1000%

Kurátorok: Csizek Petra, Döme Gábor


Keserue Zsolt filmje

Az egyszerű többség elvén alapuló döntési folyamat egy demokratikusan működő közösséget feltételez. A közösség számára létfontosságú az összetartozás, míg a benne szerepet vállaló egyén számára a szabadság.  Az együttgondolkozás, a közösen eltöltött idő, egymás kölcsönös inspirálása, a válságok és viták – mind lényegi elemei egy közös alkotófolyamatnak. Vajon mennyire jellemző ez a fajta együttműködés a kortárs magyar művészeti színtérre? Mennyire közösek a célok, és az alkotómunka során hogyan alakulnak az egyéni ötletek? Vajon a gyakorlatban is megvalósulhat-e egy működő közösség, vagy a közösség iránti vágy önmagában még nem elég a megvalósításához és működtetéséhez? 
Ezekre a kérdésekre keresi a választ a kiállítás, miközben olyan fiatalokból álló művészcsoportoknak teremt bemutatkozási lehetőséget, akik számára az alkotási folyamat alapja a közös gondolkodás és a kollektív munka. A kiállítás magyar és angol címe a közösségi lét legalább két olvasatát kínálja: a többség vagy az egyén nézőpontjából. Az egyszerű többség az említett döntési mechanizmus jellegzetességei mellett az egyén és a közösség feszültségeit is hordozza: az egységnek ára van, olykor épp a szabadság, ezért a közös alkotás az egyéni szabadságok folyamatos újragondolására is késztet. A No One Belongs Here More Than You* arra a közös munka során minduntalan feltámadó kételyre igyekszik reflektálni, amely nyugtalanító módon az egyén szerepét, jelenlétének szükségességét kérdőjelezi meg.
A Műcsarnok terei ez alkalommal kettős funkciót látnak majd el: a kiállítótér hagyományos szerepében is megjelenik, de a művek bemutatása mellett munka- és közösségi térként is működik, ahol alkotófolyamatok tárulnak fel, konfliktusok válnak láthatóvá, sokszerű egységben. Az egymáshoz lazán kapcsolódó, különféle műfajokat érintő, hetente megrendezendő események a csoportok közreműködésével jönnek létre. Az egyhónapos fesztiválon tematikus beszélgetések, színházi előadások, koncertek, filmvetítések, performanszok és bulik is várják az érdeklődőket.

*  Idézet Miranda Julytól

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése